Fortnite'ta düşük kare hızı (FPS) sorunlarını giderme
Tıpkı kliman veya araban gibi bilgisayarının da yüksek performansta çalışabilmek için bakıma ihtiyacı var.
Fortnite deneyiminin tamamen kullandığın donanıma bağlı olduğunu ve aşağıdaki adımları uygulamanın performansını yalnızca küçük bir miktarda arttırabileceğini veya hiçbir etki göstermeyebileceğini lütfen unutma.
Ani düşüşten kaynaklanan düşük kare hızı (FPS) sorunu yaşıyorsan lütfen önce bu makaleye göz at.
- Fortnite için PC ve Mac sistem gereksinimleri nelerdir?
- Oyun dosyalarını doğrula (Yeni sekmede açılır)
- Fortnite performans modu (Beta) (Yeni sekmede açılır)
- Bilgisayarını soğuk tut! (Yeni sekmede açılır)
- Grafik sürücülerini güncelle (Yeni sekmede açılır)
- Arkada çalışan programları devre dışı bırak (Yeni sekmede açılır)
- Sabit diskini birleştir (Yeni sekmede açılır)
- Windows PC için güç modunu değiştir
- Kare hızını arttırmak için ölçeklendiricileri kullan
Cihazının Fortnite'ın sistem gereksinimlerini karşıladığından emin ol
Aşağıdaki diğer adımları denemeden önce bilgisayarının Fortnite'ın sistem gereksinimlerini karşıladığından emin olman çok önemli. Eğer gereksinimler karşılanmıyorsa aşağıdaki adımların hiçbiri Fortnite deneyimini iyileştiremez. Bu makaleyi inceleyerek Fortnite sistem gereksinimlerini görebilir ve cihazının bunları karşılayıp karşılamadığını kontrol edebilirsin.
Oyun dosyalarını doğrula
- Oyun dosyalarının yüklenmiş olduğunu doğrulamak için kütüphanende oyunun üstüne gel ve üç noktaya veya oyun simgesine sağ tıkla.
- Açılan menüde Yönet'e tıkla.
- Karşılaştığın ekrandaki seçeneklerden "Doğrula" seçeneğine tıkla.
Dosyaları doğrulama işlemi, oyunun boyutuna bağlı olarak birkaç dakika alabilir. Tamamlandığında oyunu açmak için Başlat'a tıkla.
Performans - Düşük Grafik Doğruluğu
Bu mod, düşük ölçeklenebilirlik ayarına veya daha zayıf donanıma sahip oyuncuların oyunu daha önce hiç olmadığı kadar sorunsuz ve daha yüksek kare hızıyla çalıştırmasına olanak sağlar.
Etkinleştirmek için şu adımları izle:
- Fortnite'ı aç.
- Sol üst köşedeki menü simgesine tıkla.
- Ekran seçeneklerinde Görüntü Oluşturma Modu'nu Performans - Düşük Grafik Doğruluğu olarak değiştir.
- Uygula'ya tıkla.
- Fortnite'ı yeniden başlat ve keyfine bak!
Disk alanı tasarrufu
Performans Modu'nu kullanıyorsan, Fortnite kurulumundan yüksek çözünürlüklü dokuları kaldırarak 14 GB alandan tasarruf edebilir ve Fortnite'ın kapladığı toplam alanı 17 GB değerine indirebilirsin.
- Epic Games Başlatıcısı'nı aç.
- Kütüphane'ye tıkla.
- Fortnite'ı bul ve yanındaki üç noktaya tıkla.
- Seçenekler'e tıkla.
- Yüksek Çözünürlüklü Dokuları Kullan'ın yanındaki kutucuğu seçerek onayını kaldır.
Tavsiye Edilen Donanım
Performans modu, bu modu kullanmayı seçen bütün oyuncular için performans artışı sağlasa da daha iyi bir deneyim sunabilecek donanım gereksinimleri de bulunur. Eski bilgisayarlardaki oyuncular için oyunun SSD'den çalıştırılması veya en az 6 GB belleğe sahip olunması, oyunun mevcut belleği daha iyi kullanabilmesini ve genel olarak takılmaların azalmasını sağlar. Harici ekran kartı gerekli olmasa da sistem üzerindeki yükü dengeleyecek ve daha sorunsuz bir deneyim sağlayacaktır.
Oyundan Ne Beklemeli
Aşağıda, mevcut düşük ölçeklenebilirlik ayarlarıyla dizüstü bilgisayarların 720p çözünürlükte standart bir Ekipli maçında gördükleri FPS değerleriyle, aynı maçın Performans modunda gösterdiği FPS değerlerinin karşılaştırmasını bulabilirsin.
1. Donanım Örneği: | 2. Donanım Örneği: |
İŞLEMCİ: Intel i5-8265U @ 1,60 GHz | İŞLEMCİ: AMD A10-5745M APU 2,1 GHz |
Bellek: 8 GB RAM | Bellek: 6 GB RAM |
Ekran Kartı: Intel UHD Graphics 620 | Ekran Kartı: AMD Radeon(TM) HD 8610G |
Önceki FPS: 24 FPS | Önceki FPS: 18 FPS |
Sonraki FPS: 61 FPS | Sonraki FPS: 45 FPS |
Not: Performans Modu'ndan çıkamıyorsan veya modu etkinleştiremiyorsan, GameUserSettings.ini dosyan salt okunur olarak ayarlanmış demektir. Sorunu düzeltmek için aşağıdaki adımları izle:
Şu dizine git: C:\Users\[username]\AppData\Local\FortniteGame\Saved\Config\WindowsClient GameUserSettings.ini dosyasına sağ tıklayıp ardından Özellikler seçeneğine tıkla. Salt Okunur kutucuğundaki işareti kaldırıp Uygula'ya tıkla. Fortnite'ı çalıştırmayı dene ve oyun içi ayarlar menüsünden DirectX 11'e geç.
Bilgisayarını soğuk tut!
Eğer oyunlar ilk başta sorunsuz çalışıyor ve takılmalar birkaç saat sonra başlıyorsa bu durum bilgisayarının aşırı ısındığının habercisi olabilir. Eğer bilgisayarın kendini soğutamazsa donanımın zarar görebilir ve uzun vadede bilgisayarının tamamen bozulmasına kadar gidebilir.
Eğer yaşadığın sorun buna benziyorsa bilgisayarının fanlarının ve hava çıkışlarının üzerinde hava akışını engelleyen herhangi bir toz veya tıkanıklık olmadığından emin ol. Basınçlı hava spreyi ile bilgisayarının içini temizle ve herhangi bir ısınma sorunu yaşamamak için bilgisayarının ilk aldığın gündeki gibi görünmesine özen göster. Bu durumu abarttığımızı düşünüyorsan tozlu bilgisayarlar için bir görsel araması yaparak kendi gözlerinle görebilirsin!
Grafik sürücülerinin güncellenmesi
Grafik sürücüsü, ekran kartınla işletim sistemin arasındaki iletişimi sağlayan bir yazılımdır. Grafik teknolojisi hem donanımsal hem de yazılımsal olarak geliştiği için ekran kartı üreticileri, performansı arttırmak ve hataları gidermek için sürücülerini düzenli olarak güncellerler. En iyi Fortnite deneyimi için grafik sürücülerini her zaman son sürümde olacak şekilde güncel tutman büyük önem taşıyor.
Eğer kullandığın ekran kartının markasını bilmiyorsan, DirectX Tanı Aracı ile burada yazıldığı şekilde öğrenebilirsin.
Aşağıdaki bağlantıları kullanarak ekran kartın için üreticinden güncel sürücüleri indirebilirsin:
Radeon® RX 6900 XT Graphics gibi bazı AMD ekran kartlarında Çok İzlekli Görüntü Oluşturma ve DirectX® 11 API ile Fortnite™ oynarken performans düşüşü yaşanabileceği burada görüldüğü üzere (Yeni sekmede açılır) bilinen bir sorun.
Arkada çalışan programları devre dışı bırak
Arka planda başka programlar çalıştırıyorsan bunlar Fortnite'ın düşük performansla çalışmasına sebep olabilir. Bu uygulamaları nasıl kapatacağını öğrenmek için buradaki makalemize göz at.
Eğer bu işlemden sonra performansın arttığını fark ettiysen, bilgisayarında Fortnite'ın daha iyi çalışması için ihtiyaç duyduğu kaynakları kullanan bazı programlar var demektir. Şu adımları takip ederek bu programları bilgisayarından kaldırabilirsin:
- Başlat'a tıkla ve Program ekle veya kaldır yazdıktan sonra Enter tuşuna tıkla.
- İhtiyacın olmayan programları bul.
- Bulduğun programları seç ve Kaldır'a tıkla.
Sabit diskini birleştir
Sabit diskindeki bir dosya parçalara ayrıldığında buna dağılma denir. Bu durum sabit diskindeki dosyalar sürekli taşındığı, silindiği ve yazıldığı için kendiliğinden meydana gelir. Aşağıdaki adımları izleyerek Windows 10 için sabit diskini nasıl birleştireceğini öğrenebilirsin.
- Başlat'a tıkla.
- Sürücüleri Birleştir ve İyileştir yaz ve Enter tuşuna bas.
- Fortnite'ın yüklü olduğu sabit diski seç ve İyileştir'e tıkla. Sabit diskinin ne kadar dağıldığına bağlı olarak bu işlem birkaç dakikayı bulabilir.
- İşlem tamamlandığında pencereyi kapat ve Fortnite'ı aç.
Not: Parçanın ömrünü kısaltabileceğinden dolayı yukarıdaki adımların SSD için uygulanmasını önermeyiz.
Tam Ekran İyileştirmelerini Devre Dışı Bırak
Fortnite'ta tam ekran iyileştirmelerini kapatmak için şu adımları izle:
- Ekranın sol alt köşesinde görev çubuğunda yer alan Sarı Klasör simgesine tıkla.
- Oyun dosyalarının bulunduğu klasöre git:
Fortnite genelde şu dizinde bulunur: C:\Program Files\Epic Games\Fortnite\FortniteGame\Binaries\Win64 - Her bir EXE dosyasına sağ tıkla
Dosya uzantılarını göremiyorsan bu dosyaları simgelerinde mavi kare üzerinde beyaz F harfi (yani Fortnite logosu) bulunmasından ayırt edebilirsin. - Özellikler'i seç.
- Uyumluluk sekmesine gel.
- Tam ekran iyileştirmelerini devre dışı bırak kutucuğunu işaretle.
- Tamam butonuna tıkla.
Windows PC için güç modunu değiştir
Güç modunu değiştirirken açılan arayüzde bir kaydırma çubuğu göreceksin.
Kaydırma çubuğunu sola doğru sürüklemek güç tasarrufunu arttırır ve bilgisayarının şarjı daha uzun süre dayanır. Bu ayarda oyunlar ve grafikler yavaşlar.
Kaydırma çubuğunu sağa doğru sürüklemek daha fazla güç harcar ve pil ömrünü kısaltır. Bu ayarda oyunların performansı artar.
Çoğu bilgisayar pil ömrü ve performans arasındaki dengeyi otomatik olarak sağlayan dengeli moda ayarlanmıştır.
Güç modunu değiştirmek için lütfen Windows Bilgisayarınız için Güç Modunu Değiştirme (Yeni sekmede açılır) adlı Microsoft Yardım Makalesi'ne göz at.
Kare hızını arttırmak için ölçeklendiricileri kullan
Ölçeklendiriciler, görüntüleri daha düşük bir çözünürlükte görselleştirdikten sonra onları masaüstü çözünürlüğüne ulaşacak şekilde yeniden ölçeklendirir. Bu yöntem kusursuza yakın görüntü kalitesi sağlarken daha az bellek kullanır, yani bilgisayarın daha fazla kare oluşturmak için daha fazla belleğe sahip olur.
Ölçeklendiricileri açmak için:
- Fortnite'ta ayarları aç.
- Görüntü sekmesine git. GRAFİK KALİTESİ seçeneğinin altında Kenar Yumuşatma ve Süper Çözünürlük ayarlarını göreceksin.
- Ayarı Düşük/Orta/Yüksek/Destansı TSR veya Nvidia DLSS (RTX 2000 serisi ve üzeri tarafından desteklenir) olarak değiştir. DLSS'i seçersen Kalite/Dengeli/Performans seçeneklerinden de ayarlama yapabilirsin.
- Farklı seçenekleri deneyerek hangisinin sana daha uygun olduğuna karar ver.